13 – 19 Eylül 2021 yılı Ahilik haftasını kutladığımız bu günlerde, bizim sektörümüzü de ilgilendiren Ahilik geleneğimizi hem kendimiz hem de gelecek nesillerimize aktarmak bizlerin asli görevidir.

Ahilik, Anadolu halkının ekonomik kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan dürüstlüğün, dostluğun, dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahilik, işçinin, çalışanın üretenin namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz.

Ahilik halka dönük bir kavramdır. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan, mutluluğunu halka hizmet edip yararlı olmakta arar. Belli bir süre belli bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan; çırak, kalfa, usta hiyerarşisi kurmayı bu basamaklardan geçerek baba evlat şefkati gibi candan bağlanmak süratiyle sanatını sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtturmayı amaçlar.

İşine saygı, çalışkanlık ve yardımlaşma ahiliğin temel ilkeleri arasındadır. Ahilik, teşkilatı sadece erkeklerin değil kadınları da eğitilerek meslek sahibi yaptı. Ahi Evran velinin eşi Fatma bacı kadınları bir araya toplayıp eğittikten sonra üretken bir hale getirmiştir. Ahilik geleneğine göre ahinin alnı açık eli açık cömert olmalı, dilini yalandan gıybetten iftiradan sakınan olmalı, gözünü ayıp aramaktan elini haramdan kapısı açık bilgisini paylaşan olmalı!

Bizim sektörümüzde Ahilik kültüründen yetişerek gelmiş kaç meslektaşımız var? Maalesef bir elin parmağı kadar. Oda bizim cenahtan gelenler. Şahsım da bu ekolden geldiği için Ahilik kültürü hakkında bir geçmişe sahibim.

Günümüzde Ahilik kültürüyle hizmet veren ticaret yapan meslektaşımızı görememek geleceğimiz adına hazin bir tablo! Bu nedenlerden dolayı bizim sektörümüzü ilgilendirdiği için dost acı söyler mantığıyla ele alırsak nasıl ki ticarette kilo veya tartı ile iş yapanların hassasiyeti varsa bizlerinde metrede hassasiyetimiz olmalı. Hiç olmadı müşteri randevularımızı yerine getirememek bir kenara halı ölçümlerine dikkat etmeliyiz! İstisnalar hariç duyuyorum, görüyorum halıları metrekare üzerinden fiyatlandırdığımız halde bazı meslektaşımızın hale metreyi bırakıp göz kararıyla ölçülerini kelle taban karyola yolluk seccade adı altında fiyatlandırdığını görmenin Ahilik kültürüyle hiç bağdaşmadığını görüyorum. Eğer Ahilik kültürünü uygulayabilirsek hakka hukuka adalete tartıya ölçüye riayet edebilirsek hem kazancımızın bereketi artar hem de manevi sigortamızı yapmış oluruz ki kazaların belaların musibetlerin defni için bir manevi sigortamız olur!

Ahilik haftası dolayısıyla tüm esnafımızın sanatkarımızın ticarethanelerimizin bil hassa halı temizleme sektörümüze hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum.